Privat Företag
365 dagar ångerrätt
Snabb Leverans
Fullständig reservdelslager
Försäljning till privat och företag 040-60 60 680


Tillbaka till översikten

4-pelar eller 2-pelar lyft – vad ska jag välja?

4-pelar eller 2-pelar lyft – vad ska jag välja?

Har du ofta större varubilar på lyften och vill du bara gärna kunna köra upp bilen på lyften utan att ställa in något ska du välja en 4-pelarlyft.

Eller är det viktigt att alla hjul lyfts från underlaget och att så mycket yta som möjligt av bilens underrede finns tillgängligt? Då ska du välja 2-pelarlyften. Läs här och få fler goda råd till vad du ska välja för lyft.

Kapacitetsmässigt är det ingen skillnad på en 4-pelarlyft eller en 2-pelarlyft. De kan båda klara upp till 4 ton – i varje fall de vi har på lager här hos Nima Lift. Så det är inte det som avgör vilken lyft du ska välja.

Valet ligger i vad du använder lyften till, vilken typ av bilar du utför service på och vilka reparationer du gör. För här är det stor skillnad på de två lyfttyperna och dess för- och nackdelar.

Här ska du välja en 4-pelarlyft

4-pelarlyftar väljs ofta till besiktningshallar, däckcenter, större verkstäder och de verkstäder som ofta arbetar med många bilar eller lite större varubilar och andra större biltyper.

Besiktningshallarna och de större verkstäderna väljer dem först och främst för att de är enkla att bara köra upp bilarna på. Det är inte samma arbete med att ställa in lyftarmarna som det är på en 2-pelarlyft. Det sparar mycket tid när många bilar ska upp på lyften varje dag.

4-pelarlyften är också mycket stabil när det kommer till större varubilar. De är bättre stöttade underifrån när en pelare är placerad i varje hörn och de står på två fasta körramper.

Körramperna är i övrigt en annan praktisk detalj. De kan användas som ett avlastningsbord för de verktyg och de delar du tar av eller monterar på bilen. Det är praktiskt och du slipper böja dig ned och gå fram och tillbaka mellan bil och arbetsbord hela tiden. I gengäld kan det vara svårt att komma åt under bilen där körramperna är.

Du har också möjlighet att montera en centerdomkraft på en 4-pelarlyft som kan lyfta hjulen från rampen när du ska byta däck eller laga bromsar. Dessutom kan du montera vridplattor på lyften då de flesta 4-pelarlyftar är klara för hjulinställning med bland annat glidplattor i bak.

Nackdelar med en 4-pelarlyft

En 4-pelarlyft fyller dock lite mer plats på golvet när den inte används. På den positiva sidan betyder fördelningen på fyra pelare istället för två att lyften fördelar vikten mer jämt på golvet.

Du kan heller inte använda golvplatsen till annat när lyften inte används. En 4-pelarlyft fyller nu den plats den gör och du kan inte köra undan ramperna på samma sätt som du kan vika undan lyftarmarna på de 2-pelarlyftar som vi säljer här hos Nima Lift.

Här ska du välja en 2-pelarlyft

2-pelarlyftar väljs vanligtvis på mindre bilverkstäder eller hos privatpersoner just eftersom de fyller upp mindre plats och kan enklare plockas undan så att en del av golvytan kan användas till något annat när lyften inte används.

2-pelarlyften är också enklare att ställa upp och montera själv, den är billigare, kan samma sak och kan lyfta lika mycket som 4-pelarlyften.

Du måste dock ställa in lyftens lyftarmar till varje enskild bil du kör upp på lyften. I motsats till körskenorna på 4-pelarlyften så lyfter 2-pelarlyften bilen med hjälp av lyftarmar som placeras på balkarna i varje ände på bilen.

Det ger den stora fördelen att du lyfter alla bilens hjul från underlaget med detsamma och att du får bättre tillgång till bilens underrede när du har lyft den. Det är inga körramper i vägen eller behov av en centerdomkraft för att kunna lyfta hjulen.

Nackdelar med en 2-pelarlyft

Du måste se till att vara uppmärksam på viktfördelningen av det fordon du kör upp på lyften. Det finns en balanspunkt mellan de två punkter som lyfter fordonet. Det innebär att om fordonet har en annan viktfördelning eller om det är tal om en större skåpbil så kan fordonet stå ostabilt på en 2-pelarlyft om du inte är uppmärksam på viktfördelningen när du placerar lyftarmarna.

Samtidigt belastar en 2-pelarlyft golvet lite mer just eftersom vikten endast är fördelad på två istället för fyra pelare. Det betyder oftast inte något så länge golvet under lyften är rätt dimensionerat.

Du kommer också att sakna en avlastningsplats men slipper att ha körskenorna i vägen. Har du behov av en avlastningsplats kan ett rullbord vara en praktisk lösning.

Vad ska du välja?

Vad du ska välja för lyft beror helt och hållet på vad du använder lyften till. Ska det upp många och kanske lite större bilar på lyften under en arbetsdag så är det en 4-pelarlyft du ska välja. Ska du lyfta alla fyra hjul från golvet och ha fri tillgång att utföra plåtarbete eller annat arbete under bilen så är 2-pelarlyften en bra lösning.

Andra lyfttyper

Det kan också vara så att du kan använda en annan typ av lyft som vi har i vårt sortiment. Använder du inte lyften så ofta eller endast till mindre bilar eller motorcyklar kan en 1-pelarlyft eller en saxlyft vara lösningen. De kan också köras undan eller sänkas ner i golvet. Du får då ett helt plant golv där lyften stod så att du kan använda platsen till något annat när den inte används.

Det kan även vara så att du endast använder lyften i förbindelse med mindre ytliga renoveringar av bilar. Då är saxlyften optimal eftersom det är lika enkelt att köra upp bilen på saxlyften som på en 4-pelarlyft och det ger samma fördelar med fritt hängande däck som på en 2-pelarlyft – utan att behöva ställa in lyftarmar på den.

Så oavsett behov har vi en lyft som passar här hos oss på Nimalift.se Se urvalet här och notera de prisvänliga paketlösningarna.

Kundeanmeldelser

offer banner